Пивоманія по-тернопільськи

image

За що ми любимо пиво і чим корисний цей популярний напій, а також яким пивним "збоченствам" надають перевагу тернополяни, вирішили з'ясувати кореспонденти газети "RІА плюс . До речі, вчені встановили, що щоденна склянка "живого" пива покращує роботу шлунка, пивна ванна нормалізує потовиділення, зменшує вагу тіла і омолоджує шкіру. Вперше в Україні пивом почали лікувати у санаторії "Медобори", що у селі Конопківка на Тернопіллі. Там керуються гаслом: "Пиво п'єш, здоровим будеш..." Але пивна традиція у тернополян існує здавна. Тому у нашому місті винайшли чимало цікавих рецептів, таких як пиво із томатним соком чи пиво зі сметаною...

Пивотерапія - це пиво в тіло і на тіло Склянка живого пива щодня покращує роботу шлунка, а ванна з пива омолоджує й допомагає схуднути. Пиво, окрім гамування спраги, виявляється, ще й лікує. Впродовж кількох років пивотерапію активно застосовують у санаторії "Медобори", що у селі Конопківка Теребовлянського району. Спочатку головний лікар закладу Василь Мартинюк хотів започаткувати лікування вином, яке практикує у Молдові санаторій "Дністер". Але прорахувавши, що возити вино із Одещини надто дорого, вирішив зайнятися пиволікуванням, адже Микулинецький пивзавод "Бровар" зовсім поруч - всього за 2 км. Перш ніж ввести хмільні процедури, було проведено дослідження на пацієнтах. - Деякі хворі були приємно здивовані пивними процедурами,- розповідає головний лікар санаторію "Медобори" Василь Мартинюк. - Першим пивну ванну я випробував на собі й ефектом був задоволений. А загалом пивні ванни більше подобаються жінкам. Внутрішньо вживають пиво порівну чоловіки та жінки. Зі слів Василя Мартинюка, у лікуванні пивом, так само як вином, коньяком чи горілкою, все залежить від дози. Вона повинна бути невеликою. Інакше таке лікування просто нашкодить. Щодо самого хмільного продукту, то Василь Мартинюк п'є його тільки із лікувальною метою. І надає перевагу сокам перед пивом. Пиво лікує ожиріння й омолоджує Ванна з пивом регулює потовиділення і робить шкіру еластичною та омолоджує її. Тому цю процедуру у санаторії "Медобори" переважно приймають жінки. Гасло "Пиво п'єш - здоровим будеш" прикрашає один із кабінетів санаторію. - За допомогою не фільтрованого "живого" пива можна лікувати низку недуг, - стверджують медики. - Серед них дискінєзії жовчних шляхів, хронічні холецистити, нефрити і пієлонефрити, варикозне розширення вен, цистити, атеросклероз, цукровий діабет і навіть ожиріння. - Коли ж просто вживати пляшкове пиво, ефект буде слабо виражений, - розповідає лікар-терапевт санаторію "Медобори" Валерій Шиманський. - А неочищене пиво за своєю оздоровчою дією у десять разів переважає молоко. "Живе" пиво при внутрішньому застосуванні регулює обмінні процеси, роботу нирок, сприяє виробленню соків для перетравлення їжі. У літрі пива міститься майже 35% добової норми вітамінів групи В. Дріжджі, що є в пиві, виводять шлаки й омолоджують організм. - Але з лікульваною метою багато пива пити не можна, інакше користі воно не принесе, - зауважує Валерій Шиманський. - Доза залежить від ваги. Спочатку пацієнта обстежують і на 1 кг ваги призначають дозу. Скажімо, на 70 кг можна приймати щодня 230-260 мл пива протягом двох тижнів. Особливо це корисно у зимово-літній період, коли в організмі є брак вітамінів. А загалом чоловік у середньому може у день випивати 0,5 л хмільного напою, жінка - вдвічі менше. Пиво треба вживати через півтори години після їди. Разом із тим хмільний продукт не всім корисний. Його не бажано вживати при камінцях у сечовому та жовчному міхурах, при гострих холециститах, панкреатитах, цирозі, подагрі, аритмії. Ванна з пива зробить шкіру еластичною Окрім вживання всередину, у "Медоборах" пропонують і пивні 15-20-хвилинні ванни, які сприяють підняттю тонусу, омолодженню клітин, регулюють потовиділення, стабілізують обмінні процеси. На 200 літрів води додають чотири літра світлого "живого" пива. Пивні ванни треба приймати щодня протягом десяти днів, але з іншими лікувальними ваннами їх змішувати не можна. - Пивні ванни, - зазначає Тетяна Бакалюк, асистент кафедри медичної реабілітації та курортології Тернопільської медакадемії, - регулюють потовиділення, корисні при авітамінозах. Із пивзаводу "Бровар" планують привозити жмигу (відходи після переробки дріжджів, хмелю і ячменю). Однак ця процедура не входить у вартість путівки, інакше було б дуже багато бажаючих. За хмільні процедури треба доплачувати по шість гривень. - У місяць близько 30 пацієнтів оздоровлюються за допомогою вживання пива усередину, - каже лікар Бакалюк. - А ванни приймають 10-15 осіб. В основному це пацієнти зі Східної України, які вже чули про таку терапію чи практикували її вдома. Ефективними також є обгортання з медом і пивом. Вони схожі на так звані грязеві процедури. До речі Що є у пиві? Пиво містить цинк - необхідний елемент для нормального функціонування чоловічої статевої системи. Вітаміни потрапляють до пива в основному із солоду, багатого на вітаміни групи В. Однак у процесі приготування пива кількість вітамінів зменшується. Також у цьому хмільному продукті є нікотинова (5-20 мг/л), пантотенова і фолієва кислоти (близько, 110 мкг/л). Саме пиво - продукт не дуже калорійний, але воно викликає апетит, бо його основні складові - хміль, спирт, вуглекислий газ - стимулюють потребу в їжі. Що лікують пивом? Ще давні шумери приписували пиво для полоскання ротової порожнини й уживання всередину теплого пива для лікування зубного болю. У часи середньовіччя хмільний напій застосовували для виведення каменів із нирок і для лікування духовного і фізичного виснаження. Пивом також розтирали стомлені ноги після далекої дороги. У XVI столітті знаменитий Парацельс лікував хвороби печінки папоротевим пивом, а захворювання дихальних шляхів - пивом із шавлії. Як маски і натирання пиво використовують у середньовічній косметології для омолодження шкіри. Німецький першовідкривач збудників холери професор Кох підтримував своїх колег - чеських професорів Главу і Томарєва, які бачили у пиві ліки від холери. Бацили холери швидко гинули у хмільному напої. А спустошливі епідемії холери в Європі рідко зачіпали працівників середньовічних броварень. У XVIII і на початку XIX століття більшість ліків у шпиталях приймалися тільки з пивом. Як загальнозміцнюючий напій пиво давали пацієнтам у лікарнях Петербурга аж до середини XIX століття. Встановлено, що пиво виводить з організму солі алюмінію, а жодна інша рідина цього зробити не може. Водночас хмільний напій виводить з організму канцерогенні речовини і знижує ризик захворювання на рак у два-три рази. Пивні дріжджі радять приймати усередину при різних інфекційних захворюваннях, фурункульозі, цукровому діабеті, вугровій висипці, хворобах шкіри. Гострі респіраторні захворювання також лікують за допомогою пива. До кухля підігрітого напою додають ложку меду або суміш - яйце, трішки гвоздики та кориці.